Jaukai ir priedai

Žvejų profesionalų paskaičiavimais žvejybos sėkmė 50–80% priklauso nuo jauko, kuo kokybiškesnis jaukas tuo labiau jis sutraukia žuvį į jaukinamą zoną. Kiekvienas žvejas turi savo „slaptus“ komponentus, mišinius ir jauko paruošimo bei naudojimo būdus ir, be abejo, jie nėra nusiteikę dalintis savo paslaptimis...Nepaisant to, šiuo metu gamykliškai ...

Žvejų profesionalų paskaičiavimais žvejybos sėkmė 50–80% priklauso nuo jauko, kuo kokybiškesnis jaukas tuo labiau jis sutraukia žuvį į jaukinamą zoną. Kiekvienas žvejas turi savo „slaptus“ komponentus, mišinius ir jauko paruošimo bei naudojimo būdus ir, be abejo, jie nėra nusiteikę dalintis savo paslaptimis...Nepaisant to, šiuo metu gamykliškai gaminami jaukai yra labai kokybiški ir veiksmingi, tad kokie pagrindiniai jauko paruošimo ir naudojimo principai ir kokie jauko komponentai gali dar labiau pagerinti gamykliškai pagamintą jauką, mėgėjiškam žvejybai to bus daugiau nei pakankamai, o jei nuspręsite sportuoti, laikui bėgant sukursite savo derinius ir turėsite savo „slaptus“ komponentus. Mėgėjiškoje žvejyboje paprastai žvejo nedomina smulkmė, siekiama sužvejoti solidžias žuvis, todėl jaukas neturėtų pritraukti daug smulkios žuvies.

Kiekvienas jaukas turi tokias ar panašias sudedamasias dalis (komponentusi), kurių kiekvienas turi savo paskirtį:

  • bazė - skirta likusių komponentų pristatymui į žvejybos vietą, paprastai tai yra mažai kaloringas pašarų mišinys, turintis silpną skonį ir aromatą;
  • aromatinės medžiagos - kvapas padeda pritraukti žuvis į žvejybos vietą. Aromatiniai priedai gali būti tiek milteliai, tiek skystis. Miltelių „aromatas“ iš visos jauko masės išplaunamas lėčiau, todėl aromato intensyvumas yra mažesnis, tačiau žuvies jutimo organų poveikio laikas yra ilgesnis nei skystų kvapiųjų medžiagų. Išvada akivaizdi - srovėje geriau naudoti miltelines „aromatines medžiagas“, o stovinčiame vandenyje - skysčius;
  • maistingoji dalis - naudojama sustabdyti ir išlaikyti į šėrimo (žvejybos) vietą atplaukusias  žuvis;
  • rišančios medžiagos - parailgina jauko irimo laiką srovėje ir leidžia užmesti jauką pašarinio rutulio forma, nemažu atstumu;
  • purinančios medžiagos - leidžia jaukui suirti į mažas daleles, kad padidėtų atskirų jo dalių (aromatinių medžiagų, maistingosios dalies) poveikis;
  • dažai - suteikia jaukui žuvims patrauklią spalvą;
  • skoniniai priedai - naudojami suteikti jaukui labiausiai konkrečią žuvį viliojantį skonį;
  • sunkinančios medžiagos - jų pagalba masalas greičiau ir tiksliau nugrimzta į dugną žvejybos vietoje;
  • apetito sukėlėjai (aktyvatoriai) – sukelia žuvims alkio jausmą ir neleidžia pasisotinti;
  • drumstumą sukeliantys komponentai - dėl vizualinio efekto ( jauko debesėlio) kai kurias žuvų rūšis pritraukia į jaukinimo (žvejybos) vietą.

Pagrindiniai jauko paruošimo ir naudojimo principai:

Paruoštas jaukas neturi būti per šlapias ir turėti stambių sulipusių  gabalėlių,(pertrinkite jauką per metalinį jauko sietą) jaukas turi būti purus ir drėgnas, kad suspaudus būtų galimą formuoti jauko rutulį. Norinti paruošti (sumaišyti) jauką ant vandens telkinio kranto reikės kibiro ar plataus indo, kurio talpa yra apie 5-10 litrų, į jį supilkite sausą jauką ir visas sausas (miltelines) aromatines, maistines ar aktyvuojančias medžiagas, pilkite vandens tiek, kad jaukas būtų drėgnas, ir gerai išmaišykite. Tada pridėkite likusius ingredientus, išskyrus molį ar kitas rišančias medžiagas (jei žvejoti ruošiatės srovėje).Taigi suspaudus jauką, turėtų lengvai formuotis pašarinis rutulys, jei reikia, įpilkite daugiau vandens, pabaigoje įpilkite molio ar kitų rišančių medžiagų (klijų ar košių). Pabaigoje galima įdėti truputį gyvų ir didesnę dalį nuplikytų musių lervų ir uodo trūklio lervų, jų niekada nėra per daug, taip pat galima pridėti kapotų sliekų. Kad sulaikyti tikrai stambias prijaukintas žuvis jauką galima pastambinti perlinėmis kruopomis, kviečiais ar kukurūzais, taip pat šiam reikalui labai populiarios atitinkamo skonio ir aromaro mikro granulės (peletės). Kvapinės ar skoninės esencijos turi būti praskiedžiamos (maždaug 1-2 stiklinėse vandens), o jaukas jomis geriausiai prisotinamas apipurškiant masę tam naudojant purškiąjį butelį. Kitas variantas yra įlašinti aromatinių esencijų tiesiai į vandenį prieš sumaišant jauką. Milteliniai  aromatizatoriai, aktyvatoriai ar maistinės medžiagos turėtų būti dedami į sausą jauką, prieš pat sumaišymą. Jei ketinate gaudyti visą dieną, tada padalinkite jauką į dvi dalis: sudrėkinkite pirmąją dalį paruošdami ją žvejybai, o antrąją palikite sausą, ją paruošite žvejybai kai baigsis pirmoji jauko dalis, tuo būdu jūsų jaukas bus šviežias ir popietę ar net kitą dieną. Jaukas paprastai greitai aprūgsta ir parūgštėja (ypač karštomis vasaros dienomis) - ir jūs galite susigadinti savo žvejybą. Turėkite omenyje, kad į jauką įdėtos gyvos musės lervos turi įprotį išsropšti iš indo ar kibiro, todėl sekite tai.

Atminkite, kad uodo trūklio ir ypač gyvosios musės lervos labai purina jauką.

Plačiausias jaukų ir jauko priedų pasirinkimas, išsirinkite reikiamus jaukus ir jų priedus internetu arba atvykite į mūsų parduotuves.

Daugiau
puslapyje